Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 25 февруари 2014 г.

Мекици | Bulgarian Mekitsi [fried dough]


Продукти:
500г бяло брашно
1 пакетче суха мая
щипка сол
щипка захар
хладка вода около 200-250 мл
олио за пържене

Рецептата я видях от тук и е предложена за френски хляб.


Приготвяне:
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме маята, солта, захарта и водата. Омесваме тесто по тази технология. В клипчето се казва, че трябва да се удари тестото 800 пъти, а аз стигнах до 80 и ме заболя кръста, но се получи идеално. Става много еластично и меко тесто. Поставяме го в чиста стъклена купа и покриваме със стреч фолио и отгоре с кърпа. Оставяме го да стане 3 пъти по-голямо (или около 2 часа) и след това директно от купата с намазнени ръце си оформяме мекици и ги слагаме да се пържат на не много силен огън.

така изглежда след омесването

това е след втасването

а такава структура се получава след като се меси по този начин

Тестото стига за 11-12 големи мекици. Много бухват и се пържат много бързо!

Много са вкусни и с истински мед!





Няма коментари:

Публикуване на коментар